Bröllop på slott – så här gör du

Börjar det bli dags att planera bröllopet? Har du planerna redan klara för dig? Eller är det mycket som finns kvar att fundera på? I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan göra för att fira ditt bröllop på ett slott. Vi rekommenderar givetvis Svaneholms slott där det erbjuds fullservice och diverse aktiviteter för blivande brudpar som vill vigas och fira sitt äktenskap i en fantastisk miljö, men det finns givetvis andra slott att välja mellan. Hitta rätt slott för ditt bröllop med vår korta guide nedan.

Välja slott

Uppgiften att välja slott för vigseln och bröllopsfesten kan vara en mycket enkel historia, men den kan också vara mycket komplicerad och tidsödande. Om du inte direkt snubblar på ett drömslott som du bestämmer dig för på en gång, gäller det att du undersöker och jämför och grunnar för att hitta rätt. Det finns tre saker att tänka på särskilt när du jämför och undersöker slott för bröllop i Sverige.

Plats

Det spelar ingen roll hur fantastiskt ett slott är om det ligger mycket avlägset. Ligger det rejält avlägset kan det bli svårare för gästerna att över huvud taget ta sig till bröllopet, och då riskerar du att uppslutningen blir lite mindre. Dessutom kostar det mer för gästerna att närvara, vilket de kan kompensera för genom att dra ner på värdet av bröllopsgåvorna. Samtidigt är det naturligtvis billigare att hyra ett slott som ligger lite mer avsides än ett slott som är mer centralt beläget. Förmodligen kan du också hitta fler guldkorn om du kikar utåt lite i landet. Du måste helt enkelt, som med så mycket annat när det gäller planeringen för ett bröllop, göra en avvägning.

Miljö

Hur slottet ser ut är givetvis av vikt. När man tänker sig ett slottsbröllop är det ju tinnar och torn man ser framför sig. Alla slott har dock inte tinnar och torn. Ett populärt slott såsom Bäckaskog slott i Skåne är till exempel inte direkt hämtat från en Disney-saga. Smaken är givetvis olika, men är miljön viktig, både vad avser hur själva slottet ser ut och hur parker och andra omgivningar är utformade, ska du vara noggrann i ditt val. Det kanske kostar lite mer att boka in sig på ett lite vackrare slott, men de pengarna kanske du känner att du får igen i och med att ditt bröllop blir lite vackrare.

Aktiviteter

Ett bröllop på ett slott blir automatiskt en fantastisk upplevelse tack vare den speciella inramningen. På slott som har mer att bjuda på än bara en historisk och vacker omgivning finns dock möjligheter att förfina upplevelsen. Ligger exempelvis slottet vid vatten kan du och din blivande make/maka anlända med roddbåt, vilket kan vara en riktigt vacker detalj. Finns en stor park framför huvudbyggnaden kan den vara skådeplats för allsköns lekar vid sommarbröllop, och så vidare.

Andra saker att tänka på

Detaljerna är det som skiljer ett bra bröllop från ett fantastiskt dito. Det finns många saker att tänka på när du ska fira bröllop på ett slott och om du tänker på detaljerna kan du se till att hela firandet blir så fantastiskt som möjligt. Nedan är en punktlista med några saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

  • Finns wifi? (vid övernattning kan några behöva jobba, några vilja koppla av med att surfa, spela spel, med mera)
  • Är slottet handikappanpassat och är det lämpligt för äldre med begränsad mobilitet?
  • Kan slottet stå till tjänst med extra service?
  • Finns speciell bröllopssvit och lite mer exklusiva rum för bestman/tärna?
  • Hur nära slottet ligger platsen för själva vigseln? Finns en slottskyrka?
  • Finns möjlighet för brudparet att anlända till slottet med något mer antikt/exklusivt/spännande fordon eller på något annorlunda sätt?