Att tänka på när man ska dejta en ensamstående mamma eller pappa

Att dejta någon som redan har barn kan vara något av en utmaning, speciellt om du aldrig har varit i denna situation tidigare. Förutom att kunna få tillräckligt med kvalitetstid, krävs det ofta mer planering när man dejtar en ensamstående mamma eller pappa. Viktigt är även att tänka på att det är fler iblandade i ert dejtande och framtida förhållande.

Är familjelivet någonting du vill ha?

Det första du behöver fundera över om du dejtar någon som redan har barn sedan innan är att det är ett paket du får. Du kan inte gå in med tankesättet att han eller hon kommer att ha all tid i världen och kunna prioritera dig först. Det är orimligt om du dejtar någon med barn och du kommer garanterat att bli besviken. Så ta en ordentlig fundering på om du är redo för att kliva in och bli en del av en familj.

Barnen kommer alltid först!

Visst är det så att du då och då kommer att stå i centrum, men barnen kommer alltid att komma först – och det är okej. Men det betyder inte att ni inte kommer att ha tid för er relation, det gäller bara att hitta tiden, planera och vara lite kreativa.

Visa intresse för barnen och engagera dig i deras vardagsliv för att visa att du menar allvar med relationen. Om du visar engagemang kan du bli den personen som föräldern delar tankar och känslor med gällande barnen och på så sätt blir de små stunderna ni får tillsammans mer intima.

Dejta när han eller hon har tid

Singelföräldrar har svårt nog med att får tid över till sig själva och nog ännu mindre tid för att dejta. Så det är viktigt att du lägger vissa känslor åt sidan om det exempelvis skulle gå en längre tid mellan dejterna, eller om du blir bortglömd mitt i en sms-konversation.

För att maximera tiden ni kan spendera tillsammans kan du lära dig din dejts rutiner och försöka göra det bästa utav den lilla tid ni får. Exempel på detta kan vara att träffas när barnen är hos sin andra förälder då många har barnen varannan vecka. Ni kan även luncha medan barnen är på förskolan eller i skolan eller helt enkelt umgås när barnen har somnat. Möjligheterna är många.

När det kommer till romantik och mysiga stunder så gillar ensamstående föräldrar det självklart lika mycket som någon som är barnfri. Era romantiska stunder kanske bara behöver se lite annorlunda ut. Istället för en middag på en restaurang kanske du köper med dig blommor och choklad till nästa gång ni ses, hjälper till med någon vardagssyssla eller lagar en middag till alla.

Har du vid detta laget kommit nära din dejts barn kan du göra något spännande med dem så att mamma eller pappa får en stund för sig själv. Det är de små sakerna som räknas och tanken bakom dem.  

Det finns ett ex med i bilden i de flesta fall

Att båda föräldrarna finns i barnens liv är det vanliga och det kan du oftast inte komma undan. Acceptera att denne finns med i din dejts liv och försök att ställa dig på god fot med honom eller henne så tidigt som möjligt i relationen för att underlätta för alla.

Någonting som många som dejtar någon med barn gör, är att försöka hålla sig i bakgrunden för att göra det hela smidigare och inte försöka ta över föräldrarollen. Var trygg i dig själv och visa att du är där för din partner för att stötta i de situationer som det behövs.