Relation med åldersskillnad – Fungerar det?

Åldern är bara en siffra – eller? Relation med åldersskillnad är inte ovanligt, speciellt inte om man kikar på förhållanden utanför Sveriges gränser. Men många har dock negativa åsikter när det kommer till åldersskillnad mellan partners, speciellt om det skiljer sig många år.  

Vad bör du tänka på om du lever i en relation med en partner som antingen är äldre eller yngre än du själv och hur får ni det att fungera? 

Hur ser åldersskillnad i relationer ut i Sverige? 

Att dejta eller inleda ett förhållande med någon som är äldre eller yngre än dig själv kommer ofta med åsikter från nära och kära, speciellt i de relationer där åldersskillnaden är stor. I Sverige har vi i snitt inga större åldersskillnader då studier från den Statistiska Centralbyrån visar på att i heterosexuella relationer är mannen i genomsnitt två år och fem månader äldre än kvinnan.  

Enligt studier visas det även att par som är födda utomlands ofta har en större åldersskillnad. Ifall detta speglar sig i oskrivna normer och värderingar som vi har i Sverige eller ej är svårt att svara på, men många idag föredrar en partner samma eller nära ålder med en själv.  

Vad är viktigt för en relation med åldersskillnad? 

En relation med åldersskillnad skiljer sig inte åt från en relation där båda har samma ålder när det kommer till hur kompatibel man är med varandra. Här är det istället era värderingar och intressen som spelar roll framför en ålder. Par med samma grundvärderingar och som vill samma saker i livet har ofta en väldigt bra grund att stå på för att få kärleken att hålla.  

Vad som kan vara viktigt för par med betydande åldersskillnad är att man tidigt i relationen diskuterar vart båda står i livet. Om ni vill samma saker och ser på livet ur samma perspektiv så finns det egentligen inget hinder för att ni ska kunna bli lika lyckliga som vilket annat par som helst.  

Kommunikation är något av det viktigaste i en relation och var därför inte rädd för att uttrycka vad du vill ha ut av relationen och vart du ser dig själv om några år.  

Vad kan göra dig osäker? 

För en del kan en relation med åldersskillnad kännas tabubelagd och ta dig till tankar som exempelvis vad samhället ska säga om er relation. Även vänner och familj kan komma att påverka ditt tankesätt om hur saker och ting bör se ut. Det är dock otroligt viktigt att du inte låter dig påverkas av vad andra tycker eller tror är bäst för dig, utan att du själv guidas av dina känslor för vad som är en hälsosam och riktig kärlek. 

Självklart kan en relation med stor åldersskillnad leda till en del tankar och funderingar kring hur det skulle fungera i praktiken. Är din partner mycket yngre än dig kan du exempelvis vara rädd för att hen ska träffa någon yngre än dig, men här är det viktigt att påminna dig själv om att din partner valt dig. Om hen skulle vilja vara med någon yngre så hade de gjort det valet.  

Samma sak gäller om din partner är betydligt äldre än dig och du funderar kring hur det blir när ni blir äldre. Kommer du behöva ta hand om din partner? Ett tips här är att inte tänka för långt in i framtiden. Det skulle lika gärna kunna vara så att din partner med samma ålder råkar ut för en olycka som gör att hen behöver hjälp i vardagen.  

Med andra ord – det är ingen idé att grubbla eller bekymra dig för saker som skulle kunna hända. Fokusera på er kärlek och hur ni kan växa tillsammans. Det är lätt när det känns rätt.  

Är åldern i slutändan bara en siffra i kärlek? 

Åldersskillnad är och kommer alltid vara mindre viktigt än kärleken. Lyckas ni skapa ett hälsosamt och stabilt förhållande där båda vill samma sak i livet så finns det egentligen inga som helst hinder för att ni ska kunna vara lyckliga.  

Lita på din magkänsla och håll andras åsikter utanför ditt förhållande. Även om ett förhållande med åldersskillnad kan sticka ut från normen betyder det inte att du ska behöva försvara vem du väljer att leva ditt liv med. Det är ditt liv och endast du själv vet vad som gör dig lycklig.  

Lämna en kommentar