Så kommer du över ett breakup!

Efter ett breakup är det vanligt att en av de första känslorna vi känner är sorg, nästan på samma sätt som när vi förlorar någon närstående. Det kan vara sorg över de framtidsplaner som inte längre kommer slå in, en sorg över det som inte fungerat och att det liv ni levt tillsammans nu är ett avslutat kapitel. Men hur kan du bearbeta dessa känslor på bästa sätt och hur kommer du över ett breakup? 

Låt dig själv sörja 

Ett vanligt misstag vi gör efter ett breakup är att vi inte låter oss sörja uppbrottet. Vi försöker direkt distrahera oss själva och vara så pass upptagna att vi inte kan känna smärtan som finns där liggande djupt i oss. För att du ska kunna gå vidare är det viktigt att du låter alla dina känslor komma ut. Känna alla känslor precis som de är och inte förneka eller skjuta undan det som känns obekvämt eller läskigt. 

Att låta dig själv vara ledsen direkt efter uppbrottet gör att du snabbare kan ta dig igenom alla faser efter ett breakup för att snabbare kunna gå vidare i livet. 

Acceptera situationen som den är 

Om det är din tidigare partner som initierat uppbrottet kan det för många bli en direkt chock och resultera i en fysisk smärta som kan vara svår att ta sig ur. Att acceptera situationen som den är så fort som möjligt är det enda som gör att du kan ta dig vidare. Om du efter ett uppbrott börjar planera hur du ska få tillbaka din partner eller vägrar acceptera att ni inte längre kommer ha en framtid tillsammans kan leda till att du börjar tvivla på ditt eget värde och nästintill sätter din tidigare partner på en tron.  

Det finns en otrolig styrka och kraft i tanken av att du endast kan påverka dina egna handlingar. Allt annat är utom din kontroll och genom att landa i denna tanke gör det lättare att komma till insikten av acceptans.                   

Se till att prata ut 

Var inte rädd för att prata ut med en nära vän eller familjemedlem. Uttryck alla dina känslor och rädslor som du känner och hitta styrka i alla de människor som älskar dig och vill ditt bästa. Att veta att man har någon man kan ringa oavsett tid och dag, som mer än gärna finns här för dig gör dig lyckligt lottad. Att istället fokusera på all kärlek du fortfarande har av andra i ditt liv kan det bli lättare att fylla tomrummet av den person som längre inte är en del av det. 

Förlita dig på rutiner 

Det är lätt att stänga in sig med sina egna tankar och falla i en depression vid ett tufft breakup och för en del kan det till och med vara svårt att få en fungerande vardag att gå ihop. Att strukturera upp dina dagar är A och O för att inte hamna i en för djup svacka och älta det som hänt.  

Genom att ha fasta rutiner varje dag kan du få dagarna att gå, samtidigt som du gör saker för din egen hälsa och välmående. Detta kan exempelvis vara att boka in träningspass, matlagning, läsa en bra bok eller utföra en hobby som du har. 

Värdera din egentid 

Den första tiden efter ett breakup är perfekt för att fokusera helt och hållet på dig och att du gör saker som du tycker om. Ett uppbrott gör en ofta mer känslig och svag, och det är lätt att få sämre självkänsla när någon uttrycker att de inte längre vill ha en relation med en. Ta därför denna tid att bygga upp ditt självförtroende och bli en bättre, starkare version av dig själv. Försök ta lärdom av det du gått igenom och uppskatta hur stort det är att du kommit igenom det. 

Planera inför framtiden 

Som singel har du ingen du behöver ta hänsyn till eller kompromissa för när det gäller allt som har med din framtid att göra. Börja därför planera in allt som du länge velat göra eller uppleva för att bli exalterad inför framtiden. Det kan vara alltid ifrån en resa, till en danskurs eller en ny hobby som du vill prova på. Oavsett vad du väljer att göra så är det ditt liv och du bör leva det precis på det sätt du vill! 

Lämna en kommentar